Βάλε ένα stop στην κακοποίηση!
Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών. Διάβασα πολλά, είδα πολλές αναρτήσεις, πολλαπλά μηνύματα, άρθρα, κοινωνικά μηνύματα κλπ. Τεράστιο θέμα! Το φαινόμενο θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί δεκαετίες τώρα. Άλλαξαν (υποτίθεται) οι καιροί κι η γυναίκα χειραφετήθηκε. Ναι μάλιστα!
Πριν παρεξηγηθείτε οι άνδρες, σπεύδω να διευκρινίσω ότι, δεν πρόκειται για ένα φεμινιστικό μανιφέστο! Εξάλλου υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από εμένα για να μιλήσουν για το θέμα της γυναικείας κακοποίησης και της «φαινομενικής» ισότητας. Απλά με αφορμή αυτήν την ημέρα, αναλογίστηκα πόσο «περιορισμένο» εύρος δίνουμε στον όρο και φυσικά ότι δεν πρόκειται μόνο για γυναικεία, αλλά για πανανθρώπινη υπόθεση.
Σωματική κακοποίηση, ψυχική κακοποίηση, λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση! Είναι τόσες πολλές οι μορφές της! Είναι ένα κοινωνικό «καρκίνωμα». Σκληρός παραλληλισμός κι όμως αληθινός!
Η κακοποίηση δεν έχει φύλο, δεν έχει ηλικία, δεν έχει καν κοινωνικό προφίλ! Δεν μπορείς να προφυλαχθείς γιατί δεν αναγνωρίζεις τους ανθρώπους που δυνητικά μπορούν να γίνουν «θύτες». Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις καν τον εαυτό σου ως «θύμα» παρά μόνο όταν «αποκαλυφθεί» ο «θύτης». Καθ' όλη την διάρκεια της κακοποίησης πάσχεις από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Οι περισσότεροι ξέρετε το συναίσθημα αυτό! Έχετε υπάρξει κάποια στιγμή «θύματα» κάποιας μορφής κακοποίησης. Ηθελημένης ή αθέλητης! Ή ηθελημένης με την επίφαση αθέλητης («ήταν η κακιά η ώρα»)!
Οι «θύτες» οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούν την «χειριστική» τους συμπεριφορά. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Δεν είναι και πολύ εύκολο να αποδεχτείς τον «σκοτεινό-απάνθρωπο» εαυτό σου! Συνήθως προφασίζονται ότι φταίει το «θύμα» τους για την συμπεριφορά τους και παρηγορούνται, παραμυθιάζονται. Εξάλλου το «θύμα» τους το επιτρέπει! Είπαμε...σύνδρομο της Στοκχόλμης!
Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει, το έχουμε ακούσει, ίσως και να το έχουμε βιώσει. Συζυγικό / συντροφικό καυγαδάκι που «ξεφεύγει» και «ξεφεύγει» μαζί και το χέρι (γυναικείο ή αντρικό)... «Δεν φταίω εγώ. Εσύ φταις που με έφτασες σε αυτό το σημείο. Ήταν ατύχημα. Είχα θολώσει. Δεν θα ξανασυμβεί».
Λεκτική βία, καλυμμένες ή μη απειλές, ψυχική πίεση, συναισθηματική απαξίωση. Ομηρία! Μία ιδιότυπη ομηρία ενός ανθρώπου από έναν άλλον άνθρωπο. Ο Νόμος της Ζούγκλας. «Παιχνίδια» εξουσίας! Όταν το «θύμα» επαναστατήσει, ο «θύτης» που έχει «βολευτεί», εξαγριώνεται! Επιχειρεί να διατηρήσει την θέση «εξουσίας». Βρίσκει νέους τρόπους να «χειραγωγήσει» και να «συνετίσει» τον άνθρωπο που θεωρεί «αδύναμο» και που τόλμησε, παρ' όλ' αυτά, να τον αμφισβητήσει! Τον χρησιμοποιεί ως «αποδιοπομπαίο τράγο»! Ως πηγή όλων των κακών!
Προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, «φιλικές» σχέσεις (οι «θύτες» δεν έχουν φίλους...έχουν μόνο υποψήφια «θύματα»), όλων των ειδών οι σχέσεις μπορεί να κρύβουν τέτοιες «παθογένειες».
Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τους «θύτες»...αυτοί πάντα την «πληρώνουν» αργά ή γρήγορα λόγω αλαζονείας, λόγω έπαρσης. Τι γίνεται όμως με τα «θύματα»;
Εξετάστε κάθε σχέση που έχετε στην ζωή σας και ιδιαίτερα αυτές που σας κάνουν να «ασφυκτιείτε», να «φοβόσαστε», να «παλεύετε» να κρατήσετε ισορροπίες, να «καταπιέζεστε»! Βάλτε τις στο μικροσκόπιο. Μην φοβάστε δεν σας «βλέπει» κανείς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως υπάρχει ένας άνθρωπος που σας «γεννά» αυτό ή αυτά τα άσχημα συναισθήματα; Προσπαθήστε να δείτε πίσω από τα λόγια, πίσω από τις πράξεις. Θυμηθείτε όλες τις στιγμές που είχατε αυτήν την αίσθηση. Υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος που εισπράξατε αυτήν την συμπεριφορά; Αντιμετωπίσατε ποτέ ευθέως τον άνθρωπο που σας γέννησε κάποιο ή όλα τα παραπάνω; Τί σας απάντησε;
Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει οποιαδήποτε «κακοποίηση», δουλέψτε με τον εαυτό σας, είναι ο μόνος σας σύμμαχος. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους, ζητήστε την γνώμη τους. Βρείτε τρόπους να αμυνθείτε και απομακρυνθείτε! Θωρακίστε τον εαυτό σας από τον «θύτη» σας. Μην πιστέψτε ότι θα αλλάξουν οι ρόλοι, μην πιστέψετε οποιαδήποτε δικαιολογία! Μην πισωγυρίσετε ότι κι αν σας «τάξουν»! Αν δυσκολεύεστε ζητήστε βοήθεια! Μην θυμώνετε με τον εαυτό σας που το ανεχτήκατε και το επιτρέψατε! Δεν ήταν στο «χέρι» σας! Υψώστε τον εαυτό σας, ξεπεράστε τις ανασφάλειές σας και προχωρήστε προς την «ελευθερία»!
Η κακοποίηση είπαμε δεν έχει φύλο, ηλικία, επίπεδο, μορφή, κοινωνικό προφίλ! Αναγνώρισέ την και «εξόρισέ» την!