Μια αλλιώτικη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"!

2020-12-26

Το 1843 εκδόθηκε μία από τις πιο γνωστές νουβέλες του Κάρολου Ντίκενς. Μιλάμε για την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Τα Πνεύματα των προηγούμενων, τωρινών και μελλοντικών Χριστουγέννων αρχικά στοίχειωσαν τον Εμπενίζερ Σκρουτζ τον οποίο και συνέτισαν. Παράλληλα συστήθηκαν και σε εμάς κι έκτοτε μας «επισκέπτονται» με την μορφή των αναμνήσεων, βιωμάτων και μελλοντικών πλάνων κάθε χρονιά, κυρίως αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» φέτος απέκτησε ιδιαίτερη σημασία. Έγινε ακόμη πιο επίκαιρη, πιο επιβεβλημένη. Όχι πως είχε χάσει ποτέ την σημασία της ή την ουσία της αλλά εμείς (όπως πάντα) δεν προλαβαίναμε καν να δεχτούμε τα άυλα δώρα της και την κρυμμένη σοφία της.

Σ' αυτές τις γιορτές, τα Πνεύματα των παρελθοντικών, φετινών και μελλοντικών χριστουγέννων, δυνάμωσαν. Βρήκαν επιτέλους τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να μας επισκεφτούν και να μας δείξουν όλα όσα θα έπρεπε να δούμε, για εμάς τους ίδιους και για την επαφή μας με τους άλλους! Όσα θεωρούσαμε δεδομένα πλέον μας φαίνονται ως δώρα κι όσα θεωρούσαμε αυτονόητα πλέον αποτελούν μέρος των «θέλω» μας.

Οι αναμνήσεις που έφερε μαζί του το Πνεύμα των περασμένων γιορτών, φέτος είναι πιο στενάχωρες. Ίσως επειδή όλες οι πεποιθήσεις μας αποδείχτηκαν λανθασμένες. Ίσως επειδή τώρα διαπιστώσαμε ότι, κάπου στην διαδρομή των χρόνων, χάσαμε και ξεχάσαμε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων και μαζί το μήνυμά τους. Ίσως επειδή οι άνθρωποι που μας περιστοίχιζαν είχαν πολύ περισσότερη αξία από αυτήν που τους αναγνωρίζαμε. Ίσως επειδή τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε περισσότερο χρόνο στο υλικό μέρος των γιορτών κι όχι στο ουσιαστικό. Με βίαιο κι επίπονο τρόπο κληθήκαμε να διαπιστώσουμε όλα τα λάθη που κάναμε και να θυμηθούμε τί πραγματικά αξίζει σε αυτήν την ζωή!

Το Πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων ήρθε εμφατικά να μας δείξει ότι η ουσία είναι οι άνθρωποι! Αυτοί που μας λείπουν περισσότερο! Αυτούς που μας πονάει περισσότερο ότι τώρα τους στερούμαστε! Δεν είναι απαραίτητα όλοι όσοι γέμιζαν τόσα χρόνια τα τραπέζια μας, δεν ήταν μόνο όσοι μοιραζόμασταν ανέμελες και διασκεδαστικές στιγμές. Ούτε καν όσοι μας έφερναν τα καλύτερα δώρα. Μπορεί να μην είναι καν αυτοί που αποτελούσαν μέρος του παρελθόντος μας αλλά ν' αναδείχτηκαν πρωταγωνιστές μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Τα δώρα μέσω "click away" ή μέσω "e-shop" δεν μας γεμίζουν την ψυχή, όπως τα δώρα που επιλέγαμε προσωπικά βάζοντας την ενέργειά μας, το ενδιαφέρον και την ψυχή μας στην αναζήτησή τους για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μας έλειψαν τα χαμόγελα των άγνωστων συνανθρώπων μας και η λάμψη των ματιών τους κάτω από τους γιορτινούς στολισμούς των δρόμων. Η ύλη τελικά δεν ήταν το ζητούμενο αλλά η χαρά του να προσφέρεις στον άλλον ένα δώρο από καρδιάς που φέρει την προσωπική σου σφραγίδα, σκέψη και κόπο! Φέτος συνειδητοποιήσαμε ότι έστω κι ένας απλός καφές με τους λίγους αλλά δικούς μας ανθρώπους αξίζει περισσότερο από δέκα χλιδάτα ρεβεγιόν.

Όσο για το Πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων; Φέρνει πιο συνειδητές και συγκεκριμένες εικόνες! Προσπαθεί να μας δείξει την πορεία μας, αν συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση εκεί που δεν αξίζει. Μας παρουσιάζει μία πραγματικότητα, που μόνο ευχάριστη δεν είναι! Άνθρωποι πίσω από υπολογιστές και από οθόνες. Άνθρωποι ξένοι, απομονωμένοι, εγκλωβισμένοι σε ψυχικά κλουβιά. Η ανθρώπινη συντροφικότητα θα γίνει μοναξιά και με αυτήν δεν διαπραγματεύεσαι. Η Αγάπη δεν εξαγοράζεται όσα "click away" κι αν κάνεις, όσα Χριστουγεννιάτικα δέντρα κι αν στολίσεις, σε όσες εκδηλώσεις κι αν πας.

Μάθαμε όμως το μάθημά μας! Με σκληρό τρόπο, είναι η αλήθεια, και με πάρα πολλές απώλειες. Αυτά που μετράνε σ' αυτήν την ζωή, δεν έχουν να κάνουν με την ύλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αναλωθούμε ξανά με συνήθειες που δεν μας γεμίζουν. Δεν πρόκειται να μείνουμε εκεί που περισσεύουμε ή εκεί που δεν χωράμε! Τα μελλοντικά Χριστούγεννα θα είναι κι αυτά διαφορετικά. Η μαγεία και το μήνυμά τους βρήκαν και πάλι τον δρόμο να επιστρέψουν και να πλημμυρίσουν τις καρδιές μας!

Τα Πνεύματα που φέτος μας επισκέφτηκαν, όσο σκληρά κι αν ήταν, ήταν και γενναιόδωρα. Μας έδωσαν ακόμη μία ευκαιρία! Μία ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε και να αντιληφθούμε νοήματα που είχαν χαθεί στον χρόνο. Μην την χάσουμε! Ας την αξιοποιήσουμε! Την επόμενη φορά ίσως τα Πνεύματα να μην είναι τόσο γενναιόδωρα!

www.facebook.com/na-milas www.instagram.com/na.milas/
© 2019 Na-milas.blog. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε